Scurt istoric al folosirii substanţelor chimice

Substanţele chimice au fost folosite din cele mai străvechi timpuri, în principal în domeniul militar, la asediul cetăţilor în principal pentru a contrabalansa inferioritatea personalului şi a armelor de atac.

Din datele existente până la această dată şi din studiul făcut de mine, un atac chimic folosit pe scară largă în antichitate a fost acela de a face aerul irespirabil cu ajutorul gazelor urât  mirositoare. Astfel chinezii foloseau ,,vasele fetide’’[1], iar în războiul Peloponezului (431 – 404 î.e.n.), spartanii au folosit fumul obţinut  din arderea amestecului de sulf şi smoală.

În evul mediu sau folosit în mod frecvent fumurile toxice obţinute din arderea unor combinaţii cu arsen ca de exemplu, auripigmentul[2] şi realgarul sau fumurile iritante obţinute prin arderea boabelor de piper.

Substanţele chiumice au fost folosite pe scara mai mare în timpul primului război mondial de către trupele germane. Primul atac cu substanţe chimice a fost dat la data de 22 aprilie 1915, pe frontul dintre Bixschoote şi Langenmark (Belgia), atac care a scos din luptă o 15.000 de oameni, din care 5000 de oameni decedaţi.

Mai târziu a început să se studieze modul în care substanţele chimice pot fi folosite în agricultură pentru obţinerea unei producţii mai mari pe unitatea de teren.


[1] Vase de ceramică cu un conţinut sub formă de pastă, având un miros foarte neplăcut, cauzând inflamarea ganglionilor limfatici.  Lumea medicală de azi a preluat  termenul dândui o altă formă, aceea de  ,,halenă fetidă’’ care reprezintă mirosul neplăcut al respiraţiei.

[2] Sulfură natural de arsen, de culoare galbenă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: